جریمه سنگین برای متخلفان لبنیات، انتصاب رئیس جدید سازمان حمایت، افزایش مجدد وام خرید مسکن، معافیت صنعت بیمه از پرداخت مالیات ارزش افزوده و تغییر رئیس سازمان بورس از مهمترین عناوین خبری در هفت روز اخیر بودند.
ارتباطات و فناوری اطلاعات
توضیحات معاون وزیر درباره مغایرت جدید در قبوض همراه اول و پاسخ اپراتور
مدیر عامل همراه اول درباره مغایرت در بعضی قبوض تلفن همراه در این دوره توضیح داد: در دوره اخیر به دلیل ارتقا خدمات مشترکان وقفهای در فعالسازی بستهها به وجود آمد و اگر مشترکان اعتراضی دارند به شکایات آنها ترتیب اثر داده خواهد شد. علی اصغر عمیدیان، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات از ایجاد مشکلاتی در برخی قبض اخیر همراه اول خبر داد و گفت: اخیرا به دلیل اشتباه در سیستم BILLING (صورت حساب گیری) همراه اول برخی مشترکان مغایرت هایی را در قبوض خود مشاهده کردهاند که برای مثال مشترکی مکالمه بینالملل نداشته اما در قبض هزینه بین الملل برایش ثبت شده، در این مورد همراه اول موظف به بررسی موارد شده و اگر مشترکی احساس می کند در قبض خود با رقمهای بالا مواجه شده میتواند این موضوع را از طریق سامانه شرکت ارتباطات سیار یا سامانه 195 وزارت ارتباطات پیگیری کند تا قبض او مورد بررسی مجدد قرار گیرد.
اعلام رسمی جزئیات فیلترینگ هوشمند
مدیرعامل شرکت زیرساخت گفت: فیلترینگ هوشمند شبیه parental control (فیلترینگ خانگی) خواهد بود که سطحی از دسترسی را متناسب با شرایط و هویت کاربر فراهم میکند و به جای اعمال در گتوی بینالملل در لایه دسترسی قرار میگیرد. محمود خسروی در پاسخ به این سؤال که وزارت ارتباطات با اعلام آمادگی برای اجرای فاز نخست فیلترینگ هوشمند از کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه درخواست برگزاری جلسه فوقالعاده کرده است، اظهار داشت: در این باره از تمامی ظرفیتها و استعدادهای شرکتهای نوآور بخش خصوصی استفاده میشود و پس از تست محصولات تولید شده توسط آنها از محصولات حمایت و به آنها تأییدیه داده میشود. معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به ساختار کلی فیلترینگ هوشمند توضیح داد: قرار است ساختار فعلی فیلترینگ ارتقاء یابد و هوشمند شود.
کاربران ایرانی در اینترنت احراز هویت میشوند/ ممنوعیت فروش سیمکارت به افراد زیر ۱۸ سال
وزیر ارتباطات گفت: در راستای اهداف دولت برای دسترسی آزاد به اطلاعات از این پس کاربران ایرانی در فضای اینترنت شناسنامهدار میشوند تا کسی بدون هویت مشخص از اینترنت استفاده نکند. وی درباره پیامکهای تبلیغاتی، نامناسب برای برخی سنین گفت: اساسا فروش سیم کارت به پائینتر از 18 سال ممنوع است و خانوادههایی که برای فرزندان خود سیم کارت میخرند، باید روش استفاده را نیز به فرزندان خود آموزش دهند. در این رابطه آئیننامهای تدوین شده که نحوه استفاده از نوجوانان و زیر 18 سال از سیم کارت را بیان میکند و این آئیننامه در دست تهیه است.
اقتصاد کلان
برداشت۴.۱ میلیارد دلاری از صندوق توسعه نداشتهایم
سخنگوی دولت با اشاره به اینکه برداشت 4.1 میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی غیر واقعی است، گفت: گرانی نرخ ارز برای کسب درآمد دولت کذب است. محمد باقر نوبخت امروز در نشست خبری در پاسخ به پرسشی در خصوص برداشت 4.1 میلیارد دلاری در سال گذشته از صندوق توسعه ملی گفت: هر چند در این گزارش آمده که دولت 4.1 میلیارد دلار در سال گذشته از صندوق توسعه ملی برداشت کرده اما این حرف غیر واقعی است و سال گذشته مبلغی از این صندوق برداشت نکرده ایم. وی در توضیح اظهارات اعلام شده افزود: 4.1 میلیارد دلار از منابع درآمدی دولت ناشی از فروش نفت توسط یک شرکت اماراتی به دلیل تحریم به حساب بانک مرکزی واریز نشد. نوبخت با تاکید بر اینکه این شرکت حاضر به واریز این مبلغ به حساب بانک مرکزی نشده بود، اضافه کرد: بانک مرکزی تلاش کرد تا 4.1 میلیارد دلار را به حساب واریز کند، بنابراین در جلسه ای که 28 صفر سال گذشته و در روز تعطیل در دفتر خودم برگزار شد، قرار شد براساس توافق خزانه با بانک مرکزی 4.1 میلیارد دلار که مربوط به وزارت نفت بود و باید از این حساب به بانک مرکزی می رفت طی توافقنامه ای انتقال آن صورت گیرد.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: بانک مرکزی با داشتن آن برگه که مالکیت 4.1 میلیارد دلاری بود توانست مبالغ ناشی از فروش نفت را به حساب خزانه واریز کند. نوبخت با تاکید بر اینکه تمام پول های صندوق توسعه ملی در حساب بانک مرکزی در خارج است اظهار داشت: از آنجایی که صندوق توسعه ملی ممکن بود که نخواهد در کوتاه مدت و بلافاصله از 4.1 میلیارد دلار استفاده کند برای جلوگیری از افزایش پایه پولی از این طریق این امر انجام شد.
نرخ تورم بخش صنعت فصل بهار 22.2 درصد شد
مرکز آمار ایران نرخ تورم کل بخش صنعت را در بهار امسال 22.2 درصد اعلام کرد. مرکز آمار ایران نتایج مربوط به تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده محصولات صنعتی در فصول مربوط به سالهای 1393-1390 شامل عدد شاخص،تورم فصلی، تورم نقطه به نقطه، تورم سالیانه و درصد تغییر مجموع فصلهای منتهی به فصل مورد نظر نسبت به دوره مشابه سال قبل به تفصیل اعلام کرده است. بر اساس آخرین نتایج که مربوط به فصل بهار 1393 است: شاخص کل قیمت تولیدکننده بخش صنعت در فصل بهار 1393 به عدد 192.1 رسید که نسبت به فصل گذشته 14.3 درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل 18.7 درصد افزایش داشته است. درصد تغییرات شاخص کل درچهار فصل منتهی به فصل بهار سال 1393 نسبت به دوره مشابه سال قبل (نرخ تورم تولیدکننده کل بخش صنعت) 22.2 درصد است که بخشهای زیر به ترتیب بیشترین تأثیر را در تغییرات فصلی این شاخص داشتهاند:
نفت ۷۲ دلار، دلار ۲۸۵۰ تومان و افزایش ۱۴ درصدی حقوق کارمندان/ اتکای ۳۳ درصدی به نفت
جزئیات لایحه بودجه ۹۴ حاکی است هر بشکه نفت ۷۲ دلار، هر دلار ۲۸۵۰ تومان، افزایش ۱۴ درصدی حقوق کارمندان و بودجه بدون فاز جدید هدفمندی یارانهها و اتکای ۳۳ درصدی بودجه به نفت از ویژگیهای دومین لایحه بودجه دولت یازدهم است. یکشنبه مصادف با 16 آذر 93 دومین لایحه بودجه دولت یازدهم توسط رئیس جمهور تقدیم مجلس شد. پس از سالهایی که سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور منحل شد، امسال این سازمان احیا شده و اولین بودجه دولت یازدهم با آرم این سازمان به مجلس ارائه شد.
بررسیها از جزئیات لایحه بودجه سال 94 نشان میدهد، قیمت هر بشکه نفت خام در لایحه بودجه 72 دلار در نظر گرفته شده است. این در حالی است که بودجه 93 با نفت 100 دلاری بسته شده بود.
حقوق کارمندان دولت سال آینده به میزان 14 درصد افزایش خواهد یافت که سال جاری این میزان 20 درصد در نظر گرفته شده است.
قیمت دلار در لایحه پیشنهادی بودجه 2850 تومان در نظر گرفته شده است.
سقف درآمد اجرای قانون هدفمندی یارانهها نیز همان 48 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده و با احتساب این موضوع نشان میدهد دولت در لایحه پیشنهادی قصدی برای اجرای فاز جدید هدفمندی یارانهها ندارد و دولت به دنبال ثبات قیمتها در سال آینده است.
همچنین 1300 میلیارد تومان یارانه مسکن و هزار میلیارد تومان برای اشتغال در نظر گرفته شده است که علاوه بر سهم تولید و بهداشت است.
منابع عمومی دولت 224 هزار میلیارد تومان است و بودجه شرکتها نیز 0.8 افزایش یافته و درآمدهای اختصاصی مؤسسات و شرکتها افزایش داشته است.
کل سقف بودجه نیز 4 درصد رشد داشته و به 840 هزار میلیارد تومان رسیده است و سقف مصوب امسال 803 هزار میلیارد تومان بود.
واگذاری داراییهای سرمایهای برای سال آینده 73 هزار میلیارد تومان است که فقط شامل فروش نفت نیست و همراه با فروش اموال و داراییها محسوب میشود. سهم درآمد نفت 69 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
واگذاری داراییهای مالی حدود 31 هزار میلیارد تومان که شامل انتشار اوراق مشارکت، اسناد خزانه، صکوک اجاره و فروش شرکتها است. همچنین برای اولین بار صکوک اجاره به صورت مستقل در بودجه استفاده شده است.
واگذاری تملک داراییهای سرمایهای که شامل فروش طرحهای نیمهتمام است هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است و واگذاری اموال منقول و غیر منقول 1500 میلیارد تومان است.
اعتبار طرحهای عمرانی در سال آینده 48 هزار میلیارد تومان خواهد بود که رشد حدود 16 درصدی دارد در حالی که امسال 41 هزار میلیارد تومان بود.
اعتبارات هزینهای 166 هزار میلیارد تومان که 11 درصد رشد داشته است.
در شرایطی که قیمت نفت کاهش پیدا کرده است و سهم نفت از بودجه کاهش یافته است سهم طرحهای عمرانی 16 درصد رشد پیدا کرده در حالی که اعتبارات طرحهای جاری 11 درصد رشد داشته است.
سهم درآمدهای نفتی در بودجه سال 94، 33 درصد شده است.
درآمد مالیات سال آینده 72 هزار و 500 میلیون تومان خواهد بود.
همچنین درآمدهای گمرک نیز 13 هزار میلیارد و 600 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
بانک و بیمه
چکهای متحدالشکل به تدریج جایگزین چکهای موجود میشود
دبیرکل بانک مرکزی از جایگزینی تدریجی چکهای موجود بانکی با چکهای متحدالشکل بانک مرکزی خبر داد. محمود احمدی با اشاره به راهاندازی سامانه چکاوک در 12 استان اظهار داشت: با توجه به اینکه بانکها دسته چکهای زیادی صادر کرده و بسیاری از مشتریان دارنده حساب جاری این دسته چکها را در اختیار دارند، سامانه چکاوک فعلاً با همین چکهای موجود کار خود را انجام میدهد. وی افزود: چکهای متحدالشکل توسط بانک مرکزی طراحی و تولید شده است و به صورت تدریجی جایگزین دستهچکهای موجود بانکها میشود. سامانه چکاوک طبق وعده مسئولان بانک مرکزی تا 22 بهمن در سراسر کشور به بهرهبرداری خواهد رسید. قابلیت نقدشوندگی چک در تمام شعب بانکی، امکان استعلام هویت اعتباری صادرکننده چک توسط گیرنده چک و پردازش الکترونیکی چکها از جمله ویژگیهای سامانه چکاوک است. براساس آخرین آمارها، روزانه 17 تا 20 هزار چک برگشت میخورد و راهاندازی این سامانه در راستای افزایش اعتماد به این ابزار معاملاتی و کاهش چکهای برگشتی است.
صالحآبادی به بانک توسعه صادرات میرود/ سکان بازار سرمایه در دست فطانتفرد
با پایان یافتن یک دهه فعالیت صالحآبادی در بازار سرمایه، وی به بانک توسعه صادرات میرود و فطانتفرد سکان بازار بورس و اوراق بهادار را در دست خواهد گرفت. محمد فطانت فرد هماکنون عضو هیات مدیره بانک ملی است و گفته میشود بعد از بازگشت وزیر اقتصاد از پاکستان، تصمیمات نهایی درباره این جابجایی اتخاذ خواهد شد. محمد فطانت فرد، دارای دکتری مدیریت مالی از دانشگاه تربیت مدرس است و پیش از این در بانک ملی، در سمت معاون امور اعتباری و نظارت بر مصارف و عضو هیات مدیره بانک ملی مشغول به کار بوده است. از دیگر سوابق وی، عضویت در هیأت مدیره و قائممقام بانک پارسیان، قائم مقام مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو در امور اقتصادی و مالی، معاون مالی مدیرعامل شرکت طراحی و مهندسی و تأمین قطعات ایران خودرو(ساپکو)، معاون مالی مدیرعامل شرکت مگاموتور سایپا بوده است.
معافیت صنعت بیمه از پرداخت مالیات ارزش افزوده
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به معافیت صنعت بیمه از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در اصلاحیه قانون گفت: نقش بیمههای زندگی در تأمین مالی سرمایهگذاریهای بلندمدت اهمیت زیادی دارد. علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی امروز در بیست و یکمین همایش توسعه و بیمه با بیان اینکه توسعه اقتصادی بدون سرمایه گذاری مولد امکانپذیر نیست، گفت: برای اینکه زمینه سرمایهگذاری را فراهم کنیم، نیازمند شرایط مساعد و امن و محیط با ثبات هستیم، چون در شرایط عدم اطمینان امکان افزایش سرمایه گذاری وجود ندارد. وزیر امور اقتصادی و دارایی در بخش دیگری از اظهاراتش اعلام کرد: براساس لایحه اصلاحیه قانون مالیات بر ارزش افزوده، صنعت بیمه از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف میشود.
جزئیاتی از فساد 12 هزار میلیاردی
جزئیاتی تازه از فساد تازه کشفشده 12 هزار میلیارد تومانی را منتشر کرد. این فساد بزرگ بانکی با پیگیری شخص وزیر اقتصاد و همکاری قوه قضائیه کشف شده است.
پس از اظهارات وزیر اقتصاد مبنی بر کشف فساد 12 هزار میلیارد تومانی جدید در نظام بانکی و تایید کلیت این فساد توسط رئیس کل بانک مرکزی، به اطلاعات جدیدی درباره این فساد دست پیدا است.
براساس این اطلاعات، دو بانک «ت» و «ر»، موسسه «ث» و یکی از ایرلاینهای بزرگ کشور، درگیر فساد 12 هزار میلیارد تومانی جدید در نظام بانکی هستند.
در این میان، منشاء این فساد بزرگ، بانک «ت» گزارش شده و سایر موسسات در پی این موقعیت، سوءاستفاده کردهاند و به این ترتیب متخلفان تحت ضمانتنامهها و چکهای جعلی کلاهبرداری میکردند و تسهیلات کلان میگرفتند.
این فساد در برخی شعب بانک «ت» در استان کرمان رخ داده و جالب اینکه این تخلفات توسط شرکتهای مختلف تحت پوشش برخی موسسات پولی شکل گرفته است.
یکی از مراجع امنیتی پس از اطلاع از این موضوع، جزئیات آن را در نامهای به علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است.
این فساد در دو پرونده در تهران و کرمان در حال پیگیری در دستگاه قضایی است.
پیگیریها نشان میدهد که متهم ردیف اول این پرونده، دارای سابقه بوده و پیش از این، تخلفاتی در یکی از بزرگترین بانکهای کشور داشته است.
در همین حال، وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی هم تایید کردهاند که کلیه عوامل دیگر این فساد بزرگ، دستگیر و روانه زندان شدهاند.
راه و ساختمان
هیأتی به ترکیه برای حل مشکل تردد کامیونها اعزام نکردهایم
مدیرکل ترانزیت سازمان راهداری گفت: سازمان راهداری هیأتی برای پیگیری عوارض عبور کامیونهای ایرانی به ترکیه اعزام نکرده است و طبق وعده قبلی ترکها تا شنبه هفته آینده مهلت دارند تا مخازن کامیونها را برای پلمب آماده کنند. محمدجواد عطرچیان در پاسخ به این سؤال که شنیده شده است ایران هیأتی را برای مذاکره با کشور ترکیه درباره عوارض عبور کامیونها اعزام کرده است، گفت:این موضوع را تکذیب میکنم. ما هیأتی را در ترکیه برای انجام این کار نفرستادهایم. وی ادامه داد: در حال حاضر همانطور که قبلا اعلام شد، فعلا با کشور ترکیه مدارا کردهایم و تا روز شنبه به آنها مهلت دادهایم موضوع پملپ مخازن سوخت کامیونها را بررسی کرده و کامیونهای خود را برای پلمپ سوخت در مرز ایران آماده کنند.
بدهی 800 میلیاردی ایرلاینها به وزارت نفت
بدهی شرکتهای هواپیمایی به شرکتهای پالایشی یا شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از 500میلیارد تومان در ابتدای سال جاری امروز به 800 میلیارد تومان افزایش یافته است. چندی پیش جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفتوگو با فارس از بدهی 10 هزار میلیارد تومانی پالایشگاهها و پتروشیمیها به وزارت نفت خبر داد و تاکید کرد که وزارت نفت برای وصول مطالبات خود از این واحدها ابزاری در اختیار ندارد. از سوی دیگر خود این واحدها هم با مشکلاتی مواجه هستند چنانکه نیروگاهها و شرکتهای هواپیمایی بدهی خود بابت تحویل سوخت را با این شرکتها تسویه نمیکنند. بر اساس آنچه مدیران نفت میگویند، شرکتهای هواپیمایی 800 میلیارد تومان به شرکتهای پالایشی یا شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی بدهی دارند. در ابتدای سال جاری رقم این بدهی 500 میلیارد تومان بوده است که امروز به 800 میلیارد تومان افزایش یافته است.
ساختوساز شدیداً راکد است
رئیس کانون سراسری انجمنهای صنفی کارفرمایی انبوهسازان مسکن با بیان اینکه باید بر اساس نیروی کار، بیمه کارگر پرداخت شود نه بر اساس ارزش ملک گفت: رکود شدیدی بر ساخت و ساز حاکم است که در آینده عرضه مسکن را با مشکل مواجه میکند. جمشید برزگر در در خصوص ابلاغ مصوبه جدید پرداخت حق بیمه کارگران ساختمانی گفت: در گذشته و بر اساس اصلاح ماده 5 قانون اجباری بیمه کارگران که 30 برابر شده است، توافق کردیم تا 2.5 درصد و بر اساس حداقل دستمزد، کارگران ساختمانی بیمه شوند و وقتی به مجلس ارائه شد عددی که بیرون آمد مشخص شد 10 درصد تا 12 درصد از کل مجموع عوارض ساختمانی باید در وجه بیمه اجباری کارگران ساختمانی پرداخت شود. وی افزود: این مصوبه با عدالت منافات دارد و ما اعتراض کردیم که بیمه کارگران ساختمانی باید بر اساس نیروی کار پرداخت شود نه بر اساس ارزش ملک، بنابراین از مجلس درخواست داریم در این خصوص تجدیدنظر شود.
افزایش مجدد وام خرید مسکن در دست بررسی
مدیرعامل بانک مسکن با تاکید بر اینکه در حال بررسی و کارشناسی افزایش سقف وام خرید مسکن هستیم، گفت: افزایش سقف وام مسکن که از دی ماه سال گذشته صورت گرفت به دلیل اجرای مناسب هیچ شوک قیمتی و تورمی در بازار مسکن ایجاد نشد. محمدهاشم بتشکن در پاسخ به این سؤال که از ابتدای حضور شما به عنوان مدیرعامل بانک مسکن، سقف وام خرید مسکن افزایش پیدا کرد و شما اعلام کردید که این افزایش سقف بازار مسکن را دچار شوک نمیکند و اگر اینطور شد ما باز هم پیشنهاد افزایش سقف وام مسکن را به بانک مرکزی ارائه خواهیم کرد، گفت: از دیماه سال گذشته که سقف وام خرید مسکن افزایش پیدا کرد میزان استفاده از تسهیلات بانک مسکن سه برابر شده است و چون افزایش سقف وام به صورت کارشناسی صورت گرفت و به شکل مناسبی هم از سوی بانک مسکن اجرا شد اتفاق خاصی در تورم بخش مسکن رخ نداد. وی ادامه داد: حدود 27 درصد تسهیلاتی که تا کنون اضافه پرداخت شده مربوط به تهران بوده است.
بازرگانی و صنعت
رئیس جدید سازمان حمایت منصوب شد
وزیر صنعت، معدن و تجارت طی حکمی سیدمحمود نوابی را به عنوان معاون وزیر و رییس هیات مدیره و مدیر عامل سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان منصوب کرد. محمد رضا نعمت زاده در بخشی از این حکم اظهار امیدواری کرده است که رئیس جدید سازمان حمایت با بهره گیری از توان فکری و مدیریتی مدیران و کارشناسان سازمان و تشکلهای مردم نهاد تخصصی در چارچوب مفاد اساسنامه موضوع فعالیت سازمان و سیاستهای ابلاغی وزارت صنعت، معدن و تجارت و با رعایت قوانین و مقررات جاری کشور و در تعامل سازنده و هوشمندانه با ذینفعان نسبت به برنامه ریزی و نظارت صحیح و اصولی در زمینه حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولید کنندگان اهتمام ورزد. نعمت زاده همچنین نظارت و کنترل قیمت کالا و خدمات، انجام فعالیتهای کارشناسی و نظارت اثر بخش بر بازار و سایر وظایف محوله همسو و هماهنگ با برنامه های معاونت توسعه بازرگانی داخلی را از دیگر وظایف مدیر عامل جدید سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان برشمرده است.
صدور ۹ میلیارد ریال جریمه
مدیر کل بازرسی ویژه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان گفت: در ۶ ماه اول سال بازرسی از واحدهای تولید، عرضه و پخش لبنیات انجام شد که منجر به تشکیل 2 هزار و 46 پرونده و صدور ۹ میلیارد ریال جریمه برای متخلفان شده است. مدیر کل بازرسی ویژه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان گفت: طی شش ماهه اول سال ، حدود 81 هزار و 239 مورد بازرسی توسط 1400 بازرس از واحدهای تولید ، عرضه و پخش اقلام لبنی در سراسر کشور انجام شد که منجر به تشکیل 2 هزار و 46 پرونده تخلف صاحبان این واحدها شده است.
سیدمجتبی قاسمی به جرایم صادر شده برای این تعداد متخلف اشاره کرد و افزود : میزان جرائم ریالی برای متهمان این تعداد پرونده 9 میلیارد و 260 میلیون و 43 هزار ریال بوده است. قاسمی به تعداد پرونده تخلفاتی رسیدگی شده مربوط به واحدهای تولیدی اشاره و اضافه کرد : بر این اساس برای 7 واحد تولیدی متخلف پرونده تخلفاتی به ارزش 1 میلیارد و 851 میلیون و 28 هزار ریال تشکیل و به تعزیرات حکومتی استانها در سراسر کشور ارسال شده است.